Restauratie landgoed te Beverwijk

De Beverwijk Monumentenprijs 2017 is toegekend aan dit project!

Landgoed te Beverwijk

In particulier opdrachtgeverschap heeft 1meter98 het volledige restauratie- en renovatieplan opgesteld voor dit landgoed te Beverwijk. Het is reeds eeuwen in het bezit van de familie en vertegenwoordigd daarmee naast een grote monumentale ook een sterke emotionele waarde voor de opdrachtgever.

1meter98 werkte aan

Restauratie / Ontwerp / Tekenwerk / Detaillering / Werktekeningen / Advies installaties / Aanvraag monumentenvergunning / Aanbesteding / Uitvoeringsbegeleiding

Projectkenmerken

Particulier / Landgoed / Rijksmonument / Duurzaam / Natuurlijke materialen

Publicaties

Restauratie

Dit complex van poort, voorhuis en achterhuis vindt zijn oorsprong als bijgebouw op een 17e eeuws landgoed, waarvan het hoofdgebouw is gesloopt. Vermoedelijk was dit bajonetvormig eenlaags volume met kap opgericht als dienstgebouw voor koetsier, tuinman, etc. In de vroege 18e eeuw heeft een uitbreiding van het voorhuis richting Zeestraat plaatsgevonden, halverwege de 18e eeuw is een achterhuis bijgebouwd, in eerste aanleg als twee daglonershuisjes. Bouwhistorisch onderzoek, kleurhistorisch onderzoek en bouwtechnische opname met bouwkostencalculatie hebben ons de juiste kennis gegeven. Vervolgens heeft 1meter98 een ontwerp gemaakt voor herindeling, energieverbetering, installaties, afwerkingen en detaillering.

Ingrepen

De ingrepen in de gevels zijn vanwege het Rijksmonumentale karakter beperkt: storende elementen uit de jaren 80 zijn vervangen en aan de achterzijde worden nieuwe stalen ramen met HR++ isolatieglas gezet. De bestaande ramen worden voorzien van dun gelaagd isolatieglas. De gevels zijn aan de binnenzijde geïsoleerd met een dampopen systeem, afgewerkt met leemstuc.

Ontwerp

Een compleet nieuw pakket installaties, restauratie van marmeren vloeren, nieuwe leistenen vloeren met vloerverwarming, een herziene indeling van de verdieping met nieuw eikenhouten trappenhuis hebben nieuw leven geblazen in dit heerlijke monument!

Wat zegt Bart de Jongh zelf?

Pasfoto Bart de Jongh

Met behulp van Internet vonden wij je zo. De prachtige werken en enthousiaste recensies nodigden uit tot een gesprek. Het klikte meteen. Wat een traject hebben wij samen afgelegd! Een Rijksmonument uit 1648, vol met (verborgen) gebreken, gekoppeld aan veel emotie vanwege de familiehistorie, maakte dit een complex project. Nu, twee en een half jaar verder, kijken wij met veel plezier terug op het proces. Wij missen nu al de altijd weer verrijkende bijeenkomsten. Het eindresultaat is boven verwachting. En wij hadden de lat toch echt hoog gelegd!

Jij hebt historie geschreven met deze restauratie: een klasse apart, waarbij oud en nieuw elkaar perfect aanvullen en het karakter van het huis bewaard is gebleven.