Funderingsherstel, splitsing en restauratie Oudeschans 39, Amsterdam

Van pakhuis naar muziekdoos

Oudeschans Amsterdam

Funderingsherstel, splitsing en restauratie in samenwerking met Walraad Architecten.

1meter98 werkte aan

Ontwerp / Vergunning / Restauratie / Detaillering / Bestektekenwerk / Aanbesteding / Uitvoeringsbegeleiding

Projectkenmerken

Rijksmonument / Oudeschans / restauratie / splitsing / interieur

Pakhuis

Oudeschans 39 is rond 1600 gebouwd als pakhuis aan de toenmalige botenhelling. In 1941 is het pand onder leiding van de bekende architect Gratama grondig gerestaureerd. Hij heeft een betonnen portaal geplaatst om verdere verzakking te voorkomen, een trappenhuis in koloniale scheepsstijl toegevoegd en de pui in de voorgevel vervangen door een exemplaar uit Hoorn (1643).

Woonhuis

In opdracht van twee muzikale families is in samenwerking met Walraad Architecten een plan gemaakt voor funderingsherstel, splitsing en restauratie van het pand. Daarbij is gebruik gemaakt van subsidie voor casco-restauratie en een laagrentende lening van het Restauratiefonds. Het pand is gesplitst in twee woningen, beiden over twee lagen met een gedeeld sousterrain. Het trappenhuis van Gratama is ingepast als brandcompartiment en kon daarmee onaangetast blijven.

Gebruik

Door een uitgekiende indeling wordt het pand over de gehele diepte van 22 meter ten volle benut. Een muziekkamer vormt het donkere hart van de onderste woning, de interne trap naar de eerste verdieping wikkelt zich hieromheen. Elke woning heeft naast de gebruikelijke kamers een aparte, royale kamer aan de Oudeschans met eigen ontsluiting, keuken en sanitair.

Op deze manier is de organisatie flexibel bruikbaar en deels verhuurbaar. In het interieur komen de bestaande elementen maximaal tot hun recht: balklagen zijn in het zicht gebracht en hersteld, glas in lood is gerestaureerd en luiken werkend gemaakt. De muzikale klanken geven nu een nieuwe vulling aan dit fraaie pakhuis.

Wat zegt Andreas Grütter zelf?

Pasfoto Andreas Grütter
Mijn grootmoeder heeft haar appartement door Walter Gropius laten verbouwen, ik door Bastiaan van de Kraats. We zijn allebei ietsje koppige typetjes, maar de samenwerking was fantastisch, we zijn zelfs een beetje bevriend geraakt.

Ik heb veel ideeën aangedragen en Bastiaan wist deze om te zetten in een grotere samenhang. Hij heeft een goed oog en voorstellingsvermogen voor wat werkt en wat niet werkt. Ook tegenover monumentenzorg en bouw en woningtoezicht had hij autoriteit en doorzettingsvermogen. Mijn vrouw en ik zijn meer dan tevreden over zijn werk en we wonen ontzettend lekker. Dagelijks nemen mensen foto´s van ons huis en wie binnen komt is ook altijd onder de indruk. Wij zijn het al een beetje gewend, maar zeker nog heel trots op ons huis.